Ik ben geen ochtendpersoon. Ik weet dat ze er wel zijn en dat is leuk voor hun. Maar als ik ‘s nachts drie keer eruit ben geweest voor nare dromen en nog een nachtvoeding, dan ben ik ‘s ochtends niet echt op mij best. Dat zorgt er helaas voor dat de ochtenden nogal chaotisch kunnen verlopen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet leuk. Niet leuk voor de kinderen. En ook niet echt voor mij. Dus heb ik wat dingetjes bedacht om het ochtendritueel wat leuker te maken.

ochtendritueel

Sta een kwartier eerder op. Dat doet even pijn, maar die extra 15 minuten maken écht het verschil.

Een Philips wake-up light. Deze wekker is echt gemaakt voor mensen met opsta-problemen. Het licht gaat zachtjes aan, een rustgevend muziekje erbij. Redelijk zachte landing, al is het dan kwart over zes…

Voorbereiding. Ik doe tegenwoordig alles de avond ervoor. Ik dek de tafel voor het ontbijt, doe alvast de havermout in de bakjes zodat ik alleen melk of water erbij hoef te doen. Echt gedetailleerd dus. Scheelt heel veel tijd. Denk ook aan lunch, tassen inpakken. Zorg dat je het hebt voorbereid.

Avondbadjes. De kinderen doe ik ‘s avonds in bad Dat scheelt ‘s ochtends heel veel tijd. ‘s Avonds kletsen en spelen we uitgebreid in bad. Ik haal wel altijd even een lekker warm washandje over de snoet, handjes en de billen.

Outfits klaarleggen. Ja, ook voor jezelf! Vroeger stond ik ‘s ochtends nog even wat combi’s uit te proberen. Daar heb ik geen tijd meer voor en ook geen zin in. Ik trek aan wat ik kaar heb gelegd. Basta.

Doe een beetje vrolijk. Rare tip. Maar ik heb gemerkt dat als ik een beetje (overdreven) enthousiast doe, de kinderen ook veel vrolijker zijn. Dus zet ik soms de favoriete muziek nog even snel aan voor een dansje, terwijl ik de schoenen pak en de jasjes aantrek. Je kunt ook hun favoriete cd aanzetten in de auto onderweg naar de kinderopvang, meteen twee vliegen! Fiets je met de kinderen? Lekker samen zingen. Wordt je vanzelf vrolijk van.

Ontbijt. Het vergt dus wat planning en (als je van uitslapen houdt) ook heel wat wilskracht, maar rustig ontbijten is echt een goed begin van de dag.

Laat je telefoon liggen. Kijk nog maar even niet naar die e-mails die je baas gisteren om 17:45 naar je stuurde, of dat belangrijke mailtje van die klant. Dat komt straks en nu ben je nog thuis. “Aandacht maakt alles mooier” zeggen ze in Zweden en dat geldt ook voor opstaan met je kinderen.

Geef iedereen een taak. Sommige mensen kunnen slecht delegeren. Dan wordt je nooit een goede leider, dus zorg dat je partner en jij de taken goed hebben verdeeld. Zijn je kindjes oud genoeg voor een taak(je), laat ze ook lekker mee helpen. geef ze een taak (bijvoorbeeld hun knuffel in de tas stoppen, zelf sokken aantrekken of de kopjes naar de keuken brengen) die ze makkelijk en ZONDER JOUW HULP kunnen doen. Vinden ze hartstikke leuk en jij bent echt een beetje geholpen. En meteen een complimentje te pakken. Hoppa, dat is een goed begin!

Nou denk je misschien dat ik hier dus altijd perfect georganiseerd en zingend om kwart over zeven de deur uit stap om vervolgens twee super blije kinderen op de kinderopvang af te leveren. Dat is natuurlijk niet waar. Het is een work in progress. Maar een beetje bewuster omgaan met de start van de dag kan geen kwaad. En hoe fijner en rustiger het begin van de dag, hoe blijer de kinderen en hoe relaxter papa en mama zijn. En dáár doen we het allemaal voor, toch?

Hoe gaat het erbij jullie ‘s ochtends aan toe? Tijd voor yoga, of stress alom?

 

 

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen