Recept: vegan pepernoten!

We blijven nog even hangen in de sint-sfeer hangen, en één vast ritueel dat ik ieder jaar met mijn kinderen herhaal is samen pepernoten bakken. Het is een vrij makkelijk recept en de kinderen kunnen leuk meedoen met de balletjes draaien. Het leukste is het natuurlijk om heeele grote of heeele kleine te rollen. Wat overigens niet goed is voor het afbakken… Soms maken we ook vormpjes, of andere frutsels en de kinderen vinden het super leuk.

Daarna mag je ze natuurlijk ook nog opeten! Heerlijk, zeker als je ze zelf hebt gebakken. Meestal gebruikte ik het klassieke recept met boter en melk. Maar omdat ik toch iets bewuster en meer vegan wil eten besloot ik dit jaar eens vegan pepernoten te proberen. En geloof me, ze zijn net zo simpel en minstens net zo lekker!

vegan pepernoten kruidnoten recept kinderen healthy kids kleuter peuter zelf bakken zoetkindje

Recept vegan pepernoten / kruidnoten

 • 250 gram zelfrijzendbakmeel. (Je kan ze ook maken met bijvoorbeeld: amandelmeel, boekweitmeel of speltmeel. Vergeet dan alleen niet 2 theelepels bakpoeder toe te voegen)
 • 100 gram bruine basterdsuiker. Minder kan natuurlijk ook! Je kan de basterdsuiker bijvoorbeeld ook vervangen door kokosbloesemsuiker.
 • Snufje zout
 • 90 gram kokosolie (gesmolten)
 • 4 el plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk etc.) of 4 el water.
 • 2 el speculaaskruiden

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Laat de kokosolie smelten en afkoelen.
 3. Meng het meel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden door elkaar in een kom.
 4. Voeg de kokosolie en melk (of water) langzaam toe terwijl je het deeg kneed.
 5. Kneed het tot een samenhangend geheel.
 6. Maak kleine bolletjes, leg ze op een bakplaat en druk ze lichtjes aan.
 7. Bak ze in circa 15 minuten gaar. Controleer tussendoor wel eventjes.
 8. Laat afkoelen en smikkelen maar!

P.s. de pepernoten en kruidnoten van bolletje, AH en Hema zijn ook zonder dierlijke producten en dus vegan! Voor als je geen tijd en zin hebt om te bakken 😉

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen