In 2010 was ik zwanger van de eerste en kon ik me van borstvoeding nog niet zoveel voorstellen. Hoewel ik alle mogelijke informatieavonden bezocht en borstvoedingsboeken las bleef het nog steeds grotendeels abstract. Ik had geen idee hoe het zou zijn om daadwerkelijk een baby aan de borst te hebben. Maar ik was vol vertrouwen en wilde graag borstvoeding proberen te geven. Hoe lang? Geen idee.  Daar had ik nog nooit over nagedacht.

Langer dan zes maanden

Na de geboorte van Roman kwam de borstvoeding goed op gang en het voeden ging me redelijk gemakkelijk af. Het was fijn om hem zo goed te zien groeien op mijn melk. De maanden verstreken en ik bleef borstvoeding geven. Tot zes maanden gaf ik uitsluitend borstvoeding. Daarna ging ik borstvoeding combineren met de eerste hapjes.

Naarmate hij ouder werd ging ik minder voeden maar tot 1,5 jaar gaf ik overdag nog af en toe een voeding. Toen ik overdag stopte met voeden heb ik nog een tijd alleen ’s avonds en ’s nachts gevoed.

Tegen de tijd dat hij begon te lopen (11 maanden) merkte ik dat de reacties veranderden. Mensen waren verbaasd of werden ongemakkelijk als ze hoorden dat ik nog borstvoeding gaf. Want borstvoeding hoort bij baby’s en niet bij kinderen die al kunnen staan of lopen.

De cijfers

Borstvoeding geven is om heel veel redenen goed. Dit is op zich algemeen bekend en wordt ook door alle verloskundigen, kraamverzorgsters en artsen beaamd. Gelukkig gaan daarom ook steeds meer vrouwen langer door met voeden.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer 80% van de vrouwen bij de geboorte start met het geven van borstvoeding. In 2015 gaf nog 36% van de moeders na 6 maanden borstvoeding. Dit lijkt weinig maar in 2010 was dit nog 18%. Een flinke stijging dus van moeders die tot en met 6 maanden voeden.

Het advies

Helaas zijn er geen cijfers te vinden over borstvoeding en kindjes boven de 6 maanden. Toch zijn de adviezen heel duidelijk. Tot en met 6 maanden exclusief borstvoeding (dus geen bijvoeding) wordt door veel organisaties aangeraden.

Daarnaast zijn er een aantal organisaties die uitspraak doen over langer voeden. Zo raadt de World Health Organisation (WHO) aan om borstvoeding te geven tot een leeftijd van twee jaar of ouder. Unicef stimuleert al tijdenlang om twee jaar of langer borstvoeding te geven en de American Academie of Pediatrics (AAP) sluit zich hierbij aan. De Amerikaanse Vereniging voor Huisartsen (AAFP) zegt ook dat borstvoeding ideaal gezien wordt gegeven tot een kind twee jaar is.

Er bestaat een schatting dat de gemiddelde duur van de borstvoeding wereldwijd 4,2 jaar bedraagt. Als we naar dat cijfer kijken kunnen we concluderen dat wij in Nederland eigenlijk heel kort voeden.

De taboe rond lang voeden

Zelf heb ik ervaren dat er een taboe rust op lang voeden. Er wordt niet over gepraat en het is vrij onzichtbaar. Hoewel de laatste jaren een grote slag is gemaakt. Veel beroemdheden gingen foto’s plaatsen van drinkende kinderen aan de borst en #normalizebreastfeeding kwam in de mode. Dat is een goede beweging wat mij betreft omdat iedere moeder moet kunnen doen wat voor haar goed voelt. Zo kort of lang als ze wil. Zonder oordeel.

Hoe lang heb jij je kindje borstvoeding gegeven? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

2 Comments
  1. Absoluut Sanne, hartstikke goed! Het is inderdaad jammer dat het nog niet zo geaccepteerd wordt (in Nederland). Daarom willen wij het ook graag onder ze aandacht brengen! Bedankt voor de reactie ?

  2. Hi Stefanie, bedankt voor je reactie! Wat een mooi verhaal ? Het blijft jammer van de reacties uit de omgeving, hopelijk wordt borstvoeding voor “oudere” kindjes in de toekomst meer geaccepteerd! En inderdaad, je moedergevoel volgen is het aller belangrijkste!

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen