Ooit gehoord van tandem voeden? Grote kans dat je nu je hoofd schud. Tandem voeden is iets dat in Nederland namelijk nog maar weinig wordt gedaan. Ik heb zelfs meegemaakt dat kraamverzorgsters, verloskundigen en het consultatiebureau nog nooit van de term hadden gehoord. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Tandem voeden is het voeden van zowel een pasgeboren baby als een ouder broertje of zusje.

tandem voeden borstvoeding tandemvoeden

Kan dat dan?

Ja, tandem voeden is heel goed mogelijk en niet nadelig voor moeder of baby. Wanneer het oudere broertje of zusje gedurende de hele zwangerschap borstvoeding blijft krijgen zal het logisch zijn dat hij of zij na de geboorte ook verder gaat met drinken aan de borst. Het kan echter zijn dat de melkproductie stopt of afneemt tijdens de zwangerschap, ook verandert de melk van smaak en samenstelling waardoor kindjes het soms niet meer lusten. Na de bevalling is de melk optimaal voor de pasgeboren baby, deze zal dus niets te kort komen.

Of tandem voeden bij jullie past ligt helemaal aan jou en je kindje. Vaak speelt het leeftijdsverschil ook een rol. Komen de kinderen vlak na elkaar dan is de kans misschien groter dat je de oudste ook blijft voeden. Sommige moeders vinden een zwangerschap juist een goed moment om de borstvoeding bij de oudste af te bouwen. Anderen willen heel graag zo lang mogelijk borstvoeding geven. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

Zijn er voordelen?

Ja 🙂 , er zijn wel een paar voordelen zoals:

  • Na de bevalling hoeft de borstvoeding niet meer op gang te komen omdat deze tijdens de zwangerschap is doorgezet.
  • Je pasgeboren baby kan makkelijker drinken aan de borst omdat de melkproductie al zo goed op gang is.
  • De baby zal minimaal afvallen omdat er direct voldoende melk beschikbaar is.
  • Krijg je last van stuwing? Dan kan de oudste dit vaak heel goed wegdrinken.

Meer weten over tandem voeden? Klik dan hier!

Had jij wel eens van de term tandem voeden gehoord? Ik ben benieuwd!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen