Redelijk snel nadat mijn oudste zoontje was geboren, kreeg ik het advies van de kinderarts om de hem elke dag een paar minuten op de buik te leggen. “Tummy time” zou volgens hem erg belangrijk zijn voor de motorische ontwikkeling en het voorkomen van een plat achterhoofd. Nou, ik wilde natuurlijk niet dat dat perfect ronde bolletje van mijn net-nieuwe baby’tje plat zou worden en al helemaal niet dat hij niet goed zou ontwikkelen, dus ik begon na een weekje braaf met mijn jongetje op de buik te leggen. Op het aankleedkussen draaide ik hem voorzichtig op de buik, hij lag met zijn hoofd op het kussen. Het bleef even stil. En toen: zacht gekreun dat langzaam maar zeker over ging in keihard gekrijs. Hij tilde zijn hoofdje ook nauwelijks op.  Geschrokken draaide ik hem weer terug. Misschien moest ik wat meer oefenen? Of was hij toch nog te jong? Maar in de weken die volgden, bleef deze situatie zich herhalen; ik draaide hem op de buik, hij bleef even liggen, tilde af en toe met uiterste krachtinspanning het hoofd op, en krijste vervolgens de hele boel bij elkaar. We hielden het nog geen vijf minuten vol. Ik begon me wel een beetje zorgen te maken. Hoe krijg je je kleintje op de buik als hij of zij niet wil? Ik zocht het uit.

op de buik spelen

Motorische ontwikkeling

Grofweg kun je deze mijlpalen in de ontwikkeling van je baby onderscheiden; omrollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen. Het liggen op de buik versterkt de spieren die nodig zijn om deze mijlpalen te bereiken. Je baby leert door het spelen op de buik ook het hoofdje zelf omhoog houden.

op de buik spelen

Maar hoe krijg je ze dan zover?

Zeker als ze nog heel klein zijn, is op een kleed op de grond leggen misschien nog een beetje veel van het goede. Maar wat kun je dan wel doen?

Begin simpelweg met je baby eens anders te dragen: leg je baby met zijn buikje op jouw onderarm. Als hij wat groter is, kun je vliegtuigje spelen. Zo “vlieg” je van kamer naar kamer of naar papa. Ongemerkt tilt je baby zijn hoofdje op.

op de buik spelen

Leg je baby op je buik en ga op de bank zitten. Maak contact, dat vinden baby’s het leukst en zak steeds een beetje meer onderuit. Zo leert je kindje ongemerkt het hoofdje optillen.

Draag je baby in een draagzak. Door het zal hij of zijn ook af en toe het hoofdje wat op gaan tillen. Mijn zoontje vond niks fijner dan om zich heen kijken in de doek en gebruikte dus vanzelf zijn rugspieren om het hoofdje te kunnen draaien.

Bij borstvoeding wissel je al van zelf van houding. Zorg bij flesvoeding ervoor dat je af en toe van arm wisselt.

Je kunt een opgerold handdoekje onder de borst van je baby leggen om de helpen met het hoofdje recht houden.

Een babygym kan ook helpen. Ga lekker samen op de grond liggen en bekijk alle speeltjes die boven het hoofd zweven. Je baby gaat dan ook spelenderwijs het hoofdje en lichaam draaien. Dit is een heel goede voorbereiding op het omrollen straks.

Maak je je toch zorgen?

Denk je dat er echt iets mis is met je baby, of twijfel je? Vraag dan raad bij het consultatiebureau of ga naar de huisarts. Soms kan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Beter even goed gecheckt dan dat je iets over het hoofd ziet, lijkt me.

En hoe het bij mij af liep? Vooral het dragen in de draagdoek (echt een paar weken heel veel gedaan) had veel succes. Oscar hield van lekker rond kijken en trainde zo zijn spieren vanzelf. Uiteindelijk hoefde hij niet meer te huilen als ik hem op de buik legde en gingen we lekker spelen. Hij haalde alle andere mijlpalen ook gewoon op tijd en is er helemaal niets mis met zijn motoriek. Zijn broer is al helemaal niet te houden, die rolde vanzelf binnen een mum van tijd op de buik om mee te kunnen doen met zijn grote broer.

op de buik spelen

Wil jouw baby graag op de buik worden gedraaid? Heb je nog andere tips en trucjes om Tummy Time leuk te maken? Laat het mij weten!

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen