De zomer en dus ook de vakantieperiode breekt aan. Van alle kanten wordt je verteld dat je van teveel in de zon liggen huidkanker kunt krijgen. Wat echter niet wordt verteld is dat veel reguliere zonnebrandcrèmes juist de kans op huidkanker vergroten.

Chemische zonnefilters

De meeste zonnebrandcrèmes van grote merken maken gebruik van chemische zonnefilters. Sommige van deze chemische zonnefilters kunnen gevaarlijk zijn omdat ze het aantal vrije radicalen in het lichaam verhogen. Deze zonnefilters kunnen schade aanbrengen aan de cellen en het DNA in die cellen. De vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen. Dit type kanker is verantwoordelijk voor 75% van alle sterfgevallen gerelateerd aan huidkanker.

Daarnaast zijn er chemische zonnefilters die de hormoonhuishouding verstoren of die de huid irriteren. Ook zijn er chemische zonnefilters die zo gemakkelijk opgenomen worden door de huid dat het zelfs in de urine én in borstvoeding terecht kan komen.

Genoeg reden dus om een bewuste keuze te maken voor de zonnebrandcrème voor jou en natuurlijk je kindje.

Minerale zonnefilters

Gelukkig zijn er ook zonnebrandcrèmes die je wél goed kunnen beschermen tegen de zon en niet schadelijk zijn voor je lichaam en gezondheid. Deze zonnebrandcrèmes maken gebruik van minerale zonnefilters. Let er verder ook op dat de crème vrij is van potentieel gevaarlijke stoffen (kankerverwekkende, giftige en/of hormoonverstorende stoffen) en huidirriterende stoffen zoals parfum.

Een lijstje met stoffen/ingrediënten die je beter kunt mijden:

 • 3-Benzylidene Camphor
 • 4-Methylbenzylidene Camphor
 • Benzophenone (Oxybenzone)
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octyl Methoxycinnamate/Octinoxate)
 • Octinoxate (octylmethoxycinnamaat
 • Oxybenzone (benzofenon-3
 • Octisalaat; Avobenzone (Parsol 1789)
 • Octocrylene; Homosalate
 • Ensulizole (Phenylbenzimidazole sulfonzuur)
 • Nano Zinkoxide (in sprays)
 • Nano Titaniumdioxide (in sprays)
 • Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester
 • Menthyl anthranilaat; Sulisobenzone (benzofenon-4)

veilige zonnebrandcrème huidkanker lovea naif smeren zon kids kinderen moeder mama blog zoetkindje

Test: Naif of Lovea

Twee zonnebrandcrèmes die zeggen veilig te zijn voor kinderen en volwassenen zijn de crèmes van Naif en Lovea. Wij besloten daarom om deze twee even onder de loep te nemen.

De ingrediënten

In beide cremès komen geen van de bovenstaande gevaarlijke stoffen voor. Dat is dus al een goed teken. Verder maken ze ook gebruik van een minerale zonnefilter. Ook zijn ze allebei vrij van parabenen, Phenoxyethanol en PEG. Onderaan dit artikel vind je van beide crèmes de volledige ingrediëntenlijst.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is het type minerale zonnefilter. Lovea bevat Titanium Dioxide en Naif maakt gebruik van Zink Oxide (nano). Deze stoffen zijn onschadelijk met smeren maar kunnen eventueel wel schadelijk zijn met inhaleren. Dit geldt echter alleen voor de nano variant in sprays. Lovea heeft een spray maar geen nano variant, Naif heeft een nano variant maar geen spray. Kortom allebei de cremès zijn veilig in gebruik.

Toch zijn er nog een aantal verschillen. Zo is Lovea biologisch, helemaal parfumvrij en alcoholvrij en dit is Naif niet. Hoewel Naif zegt dat het qua parfum gaat om allergeenvrije parfum vind ik toch dat Lovea hierin zeker een streepje voor heeft.

Smeerbaarheid en witte waas

Van beide merken hebben we de factor 50 variant voor kinderen getest. Lovea is een sprayflacon wat ik zelf prettig vind met insmeren. Het is een witte, olieachtige crème die goed smeerbaar is en goed te verdelen. Wel laat dit product een witte waas achter op de huid. Dit kan voor sommige mensen een nadeel zijn. Echter kan je dan wel goed zien waar je hebt gesmeerd 😉

Naif is een tube en de crème voelt zacht aan, smeert goed uit en laat geen witte waas achter. Wanneer de witte waas voor jou belangrijk is, is Naif daarin een betere keus!

Prijs

Naif kost € 19,95 voor 100 ml Lovea kost voor 100 ml rond de € 19,- echter is Lovea vaker in de aanbieding bijvoorbeeld bij de Tuinen en dan koop je hem voor ongeveer € 15,-.

Conclusie: wat is de beste en veiligste zonnebrandcrème?

Beide zonnebrandcrèmes zijn veilig. Qua ingrediënten scoort Lovea toch net iets beter en qua gebruik (witte waas) scoort Naif hoger.

NB: Hou kleine kinderen en baby’s altijd uit zoveel mogelijk uit de zon ongeacht of ze ingesmeerd zijn of niet.

Hieronder vindt je de volledige ingrediëntenlijsten van beide crèmes. Wil je meer weten over de ingrediënten? Dan kan je ze hier opzoeken!

Lovea

Dicaprylyl Carbonate, Caprylic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Argania Spinosa Oil, Stearic Acid, Aluminium Hydroxide, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Oleyl Alcohol, Zanthoxylum Alatum Extract.

Naif

AQUA/WATER, ZINC OXIDE[NANO], OCTYLDODECANOL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CETEARYL ALCOHOL, C12-C15 ALKYL BENZOATE, TITANIUM DIOXIDE[NANO], GLYCERIN, PHENYLPROPANOL, METHYLPROPANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL, CETEARYL GLUCOSIDE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER (SHEA BUTTER), PARFUM/FRAGRANCE, TRICONTANYL PVP, ISODECETH-6, OLETH-10, CITRIC ACID, XANTHAN GUM, ALUMINA, SIMETHICONE, ALUMINUM STEARATE, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN/PVP CROSSPOLYMER, POLYHYDROXYSTEARIC ACID, ISOSTEARIC ACID, TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE

Lees hier meer over zonnefilters

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen