De Wadden, ik vind het een van de mooiste gebieden van Nederland. Als kind heb ik dan ook met mijn ouders alle eilanden bezocht. Zo dicht bij elkaar en zo verschillend, dat is het eerste wat opvalt als je ze met elkaar wilt vergelijken. Ameland en Vlieland zijn altijd mijn favorieten geweest, maar zeker de laatste jaren geniet ik enorm van de rust, ruimte en gezelligheid op Vlieland. Bovendien vinden de kinderen het er geweldig!

De reis

Voor mijn kids begint het al bij de boottocht. De boot is groot en indrukwekkend en verveelt nooit. Omdat de overtocht 1,5 uur duurt is er alle tijd om het buitendek op te gaan, een hapje te eten en in de familiesalon een filmpje te kijken.

De boot komt vervolgens aan in het enige dorpje dat Vlieland rijk is. Omdat je geen auto mee mag nemen naar het eiland kun je zware bagage hier eventueel meegeven aan een bagagevervoerder die het naar jouw accommodatie brengt. Soms zelfs nog per paard en wagen, hoe leuk is dat 🙂

Vlieland met kinderen stortemelk kleine arena vliehors expres posthuys wadden waddeneiland kids tips
Op de boot

Must see’s en must do’s op Vlieland

Slapen

Slapen doe je natuurlijk op Stortemelk. De grootste en leukste camping op het eiland. Hoewel er eigenlijk sowieso maar twee grote campings te vinden zijn 😉 Stortemelk ligt aan zee en het enige dat jouw tent scheidt van het strand is een mooie duin. Over die duin kun je heen klimmen via de zandpaden die er zijn gemaakt. Je staat dus letterlijk met een paar minuten in zee op het mooiste strand van Nederland. De klim omhoog de duin op is flink, het naar beneden rennen onverminderd leuk.

Op Stortemelk vind je voornamelijk stevige de Waard tenten en tenthuisjes. Dus geen (sta)caravans. Dit geeft de camping een gezellige en vriendelijke uitstraling. In het cafe-restaurant De Bolder (dat op de camping ligt) is het altijd gezellig druk. Je kan hier lekker eten tegen een goede prijs en ’s avonds is er soms live muziek.

Verder wordt er op Stortemelk in het hoogseizoen van alles georganiseerd voor alle leeftijden. Voor volwassenen is er vaak theater, film of cabaret in de grote zaal bij De Bolder, maar ook kun je Yoga aan zee doen of mee gaan met een hardloopgroepje. Voor kinderen zijn er veel diverse activiteiten, maar het hoogtepunt is toch de Kleine Arena. Vanaf half zeven trekt er een stoet kinderen de camping over om helemaal aan het einde van de camping door een gat in het hek te kruipen. Want net buiten de camping, in een duinpan, is in het hoogseizoen van maandag tot donderdag de Kleine Arena. Theater voor kinderen met leuke (vaste) liedjes en grappig toneelspel. Een absolute must-see!

Vlieland met kinderen stortemelk kleine arena vliehors expres posthuys wadden waddeneiland kids tips
Naar beneden rennen (de strandopgang bij de camping)
Vlieland met kinderen stortemelk kleine arena vliehors expres posthuys wadden waddeneiland kids tips
De kleine arena

Vlieland met kinderen stortemelk kleine arena vliehors expres posthuys wadden waddeneiland kids tipsEten

Oost-Vlieland is het enige dorp op Vlieland. Oost, omdat er inderdaad ooit ook een West-Vlieland heeft bestaan. Het dorpje is een lange gezellige straat met heel veel winkeltjes en restaurants. Er zijn een paar plekjes waar ik graag zit met de kinderen omdat er een speelhoekje is. Zo heb je eetcafe de Lutine met een grote speelhoek waar de kinderen lekker kunnen spelen. Maar ook bij Gestrand is aan de kinderen gedacht. Verder kun je genieten van een heerlijke pannenkoek bij De Lickebaert die ook over een klein speelhoekje beschikken. Bij restaurant Puur kun je genieten van tapas of pizza terwijl de kinderen in de speeltuin spelen.

Op stap

Hoewel het eiland klein is kun je genoeg ondernemen met (kleine) kinderen. Een paar dingen die er voor mij uitspringen:

  • Ga met de Vliehors Expres! Deze grote gele truck rijdt overdag én ‘s avonds naar de Vliehors. De Vliehors is een enorm grote zandvlakte die alleen op deze manier te bereiken is. Vaak zie je hier zeehondjes en overdag kun je het drenkelingenhuisje (nu een juttersmuseum) bezoeken. Neem je de avondtocht, dan is er een kampvuur, warme chocolademelk en live muziek!

  • Huur een fiets en rijd ermee naar het Posthuys. Een mooie tocht langs het wad (of door de duinen) met aan het einde het Posthuys. Tegenwoordig een restaurant met een leuke speelhoek en speeltuin!

  • Bezoek het Noordwester museum. In dit museum vind je verschillende aquaria met onder andere vissen en krabben uit het wadden en Noordzeegebied. Maar je vind er ook het reusachtige skelet van een aangespoelde potvis en een heel leuk kabouterbos voor de allerkleinsten!

  • Ga (met slecht weer) zwemmen in het zwembad Flidunen.

  • Maak een ponyritje op een ijslander bij Stal Edda. Dit is een speciale IJslanderstal met leuke wandelpony’s die je een half uurtje kunt lenen voor een leuk ritje door bos, de duinen of over het strand!

Vlieland met kinderen stortemelk kleine arena vliehors expres posthuys wadden waddeneiland kids tips
Bij het Posthuys met op de achtergrond de gele Vliehors Expres
Vlieland met kinderen stortemelk kleine arena vliehors expres posthuys wadden waddeneiland kids tips
Fietsen langs het wad

Dit zijn slechts een paar ideeën van dingen die je samen kunt ondernemen. Maar bovenal is het genieten van de gezelligheid en schoonheid van dit mooie eiland!

Oh, en voor de glamour en BN’ers hoef je ook echt niet naar Ibiza. Zo zag ik op Vlieland al: Martijn Krabbé, Arjen Lubach, Caroline Tensen, Robbert ten Brink, Erik van Muiswinkel, Jan Joost van Gangelen, Najib Amhali, Monique van der Ven en Liesbeth List 😉

Ben jij wel eens op Vlieland geweest? Wat vond je ervan en heb je nog leuke tips? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

2 Comments
Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen