Wist je dat het dragen van baby’s en kinderen al zo oud is als de mensheid? In alle tijden en culturen droeg men baby’s, op verschillende manieren. Op de rug, buik of heup; in doeken, netten, banden, manden of kleding. Vaak droeg de moeder het kind, maar soms ook andere familieleden.

Vanaf de 16e eeuw verdween het dragen steeds meer uit de westerse samenleving tot dat het in de jaren ’70 van de vorige eeuw weer werd geïntroduceerd door de ‘hippies’. Sindsdien zie je het weer steeds vaker terug in het straatbeeld en vandaag de dag is dragen zelfs best hip en happening.

Waarom dragen?

Het dragen van je kleintje is natuurlijk heel gezellig en praktisch. Maar daarnaast is het ook heel prettig voor je kindje. Baby’s hebben van nature de behoefte om dicht bij hun moeder te zijn. In een draagdoek of zak kunnen ze hun moeder zien, horen, ruiken en voelen. Zo dicht tegen elkaar aan zijn en omsloten door een doek geeft een veilig en beschermend gevoel.

Voor moeder geldt eigenlijk hetzelfde. Je wil graag je kindje dicht bij je hebben, dit is ook goed voor het hechtingsproces. Bovendien leer je jouw baby en zijn signalen sneller kennen. Ook helpt het met de borstvoeding. Baby’s die zo dicht bij de moeder zijn kunnen beter aangeven dat ze willen drinken en moeders kunnen de signalen beter oppikken.

Uit onderzoek is ook gebleken dat baby’s die veel gedragen worden over het algemeen minder huilen. Doordat een baby tijdens het dragen geschommeld en gewiegd wordt, is hij zo getroost als hij huilt.

Ook nog praktisch

Naast al deze voordelen is het dragen ook nog praktisch. Een draagdoek of draagzak is gemakkelijk mee te nemen en je hebt altijd je beide handen vrij. Zo kan je bijvoorbeeld even wat in het huishouden doen als je baby nog niet slaapt. Ook als je kindje huilerig of hangerig is biedt een draagdoek uitkomst. In een draagdoek worden baby’s vaak snel rustig en vallen ze gemakkelijk in slaap.

Ook voor papa

Ook papa’s kunnen een draagdoek of zak gebruiken. Zeker als kinderen iets groter worden is het soms prettig om op vaders sterke rug te zitten. Maar natuurlijk kunnen ook baby’s door papa worden gedragen. Ook voor hen helpt het in het hechtingsproces bovendien is het voor hen ook een gemakkelijke manier om de baby de troosten.

Bron: la leche league

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen