‘Maaaaam, wil je limonade voor me pakken?’ ‘Maaam, wil je m’n schoenen aan doen?’ ‘Maaam, ik krijg m’n rits niet dicht!’

Herkenbaar?

Voor mij wel, ik vraag me soms af of ik mijn kleuter te snel help en hem te weinig zelf laat doen. Ik doe zijn schoenen aan, rits zijn jas dicht, poets zijn tanden, trek z’n kleren aan. Hoewel ik weet dat hij het zelf best kan (op school doet hij immers ook alles zelf), gaat het toch een stuk sneller als ik hem help. Misschien kan ik het niet goed aanzien om hem te zien aanmodderen en schiet ik hem daarom meteen te hulp. Effectief is het wel maar is het ook verstandig?

Hoe zelfstandig moet een kleuter zijn?

Laatst las ik in de KEK Mama een artikel van een moeder die haar kleuter alles zelf liet doen. Stofzuigen, kleding uitzoeken, opruimen, noem het maar op en hij deed het zelf. Hoewel zijn moeder er trots op was gaf het mij een koud gevoel. Ik help mijn kinderen graag als ze het vragen. Misschien vind ik het fijn om ze nog een beetje klein te houden en om nodig te zijn als moeder.

Maar ook op school werd me al snel duidelijk gemaakt dat de juffen niet willen dat de kinderen worden geholpen. Ze helpen zelf namelijk liever niet met een jas dicht ritsen of schoenen aantrekken na gym. En mee naar de wc? Nee, dat is bijna ondenkbaar.

Het heeft me aan het denken gezet. Hoe en vooral hoeveel moet je de zelfstandigheid van een kleuter stimuleren? Is het verkeerd om ze te helpen en af en toe een jas dicht te ritsen?

schoenen

Goed voor het zelfvertrouwen

Liedloff auteur van het boek Op zoek naar het verloren geluk bracht 2,5 jaar door met de indianenstam Yequana in Zuid-Amerika. Als je het boek leest denk je, zó wil ik mijn kind opvoeden. Yequana moeders zijn ontspannen in de wetenschap dat kinderen gericht zijn op zelfbehoud. Ouders bieden hun kinderen geen leiding en helpen pas wanneer een kind erom vraagt. Als je kinderen al vanaf jongs af aan laat helpen worden ze heel behendig en is er minder kans op ongelukken. Ze krijgen hierdoor veel zelfvertrouwen en durven meer verantwoordelijk te nemen voor hun eigen gedrag.

Zelfvertrouwen dus. Dit is ook thuis niet zo moeilijk om waar te nemen. Wanneer mijn zoontje zelf groente heeft gesneden of als mijn dochter zelf haar boterham heeft gesmeerd zijn ze beretrots. Kinderen hebben ruimte nodig om het zelf te proberen en succes-ervaringen zorgen voor het zelfvertrouwen.

Er is alleen wel één verschil. Wij zijn geen Yequanastam… Onze maatschappij is complexer, drukker en misschien wel gevaarlijker. Hoe pas je deze leefwijze dan toe in je dagelijks leven?

rommel

Toepassen

Het is eigenlijk niet zo moeilijk, tenminste in theorie dan. Ruimte geven, vertrouwen schenken, aanmoedigen en loslaten zijn de kernwoorden.

In de praktijk vind ik het toch lastig. Oké, ik probeer wat vaker aan de zijlijn te staan en mijn kinderen aan te moedigen. Niet direct te hulp te schieten maar de ruimte geven om het zelf te doen. Ook al duurt dat wat langer. Ik probeer ze wat vaker hun eigen spullen op te laten ruimen, en dat dan niet zielig te vinden.

Verder laat ik ze dingen zelf doen die ze ook echt leuk vinden want ook dat geeft zelfvertrouwen. Helpen in de keuken en in de tuin zijn daar goede voorbeelden van. Nu heb ik dus een peuter die prima komkommer kan snijden en een kleuter die de klimop kan snoeien.

En tot ze het niet meer vragen blijf ik waarschijnlijk gewoon veters strikken, jassen ritsen en boterhammen smeren. Ach, voor je het weet verlang je terug naar het horen van ‘Maaaam, wil je…’

Toch? 😉

Hoe zelfstandig zijn jouw kinderen? Ik ben héél benieuwd! Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

stofzuigen

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen