Zo maak je een geboorteplan!

Een geboorte en een kraamplan, je hoort het niet zo heel veel. Toch kan het heel erg handig zijn. Ik maakte zelf voor mijn vierde zwangerschap wel een geboorteplan en zal je uitleggen hoe je dat het beste doet.

Een geboorteplan is een klein document van ongeveer 2 A4’tjes. Het moet een duidelijk en overzichtelijk document zijn voor de zorgverleners. Je kan er ook een document van maken of je kan er ook een visueel geboorteplan van maken. Dit laatste heb ik gekozen.

Door een geboorteplan te maken kan de verloskundige zien wat voor jou belangrijk is. En kunnen ze hier zoveel mogelijk rekening mee houden tijdens het proces. Een geboorteplan is voor jou, je partner en de verloskundige of andere zorgverleners. Met een geboorteplan zet je eigenlijk al jou wensen rondom de bevalling op papier.

Waarom een geboorteplan?

* Je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid.
* Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat jij belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.
* Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.
* En door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Met de verloskundige bespreek je de wensen die je in je geboorteplan hebt vermeldt. Als er dingen in staan die misschien niet haalbaar zijn zal ze dit aangeven en dan zijn er vaak andere alternatieven.

Wat zet je in een geboorteplan?

Dit is voor iedere vrouw verschillend natuurlijk. Uiteindelijk is dit meest intieme, kwetsbare en persoonlijke gebeurtenis voor elke vrouw. Met ieder hun eigen wensen.

* Waar wil je bevallen?
* Wie wil je bij de bevalling?
* Welke houding wil je bevallen?
* Wil je wel of geen pijnstilling, zo ja welke?
* Mag er ingeknipt worden of liever natuurlijk scheuren
* Wil je zelf of je partner jullie kleintje aanpakken?
* Wie mag de navelstreng doorknippen?
* Wil je vitamines toedienen bij jullie kleintje?
* Wil je borstvoeding geven?

Dit zijn onderandere een aantal punten die op een geboorteplan voorbijkomen.
Niets staat vast in het plan, je kunt altijd van gedachten veranderen tijdens het proces.
Als het nodig is kunnen er ingrepen plaats vinden of kun je doorverwezen worden naar de gyneacoloog.

Maak je geboorteplan met jou wensen. Maak meerder exemplaren voor jezelf hulpverleners en de kraamzorg zodat iedereen op de hoogte is van jou wensen. Online kan je een hoop ideetjes vinden die je een idee kunnen geven. Ik zal mijn visuele geboorteplan hieronder tonen, wie weet brengt helpt het je op weg!

Sjors

Moeder van Delano (10), Romano (5) en Giuliano (2) en newborn Luciano. Creatieve thuisblijfmoeder met een man die een eigen tattoostudio runt. Dol op dansen, sporten, lezen en schrijven. Liefhebber van natuurlijk ouderschap én mindful leven! Een ontspannen begin is een goede start van de dag! ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen